Woning

13 tips om een kleine kamer groter te laten lijken

13 tips om een ruimte groter te laten lijken

Urbanisatie brengt veel voordelen met zich mee en maakt het leven in de grote stad aangenaam. Echter zorgt deze ontwikkeling er ook voor dat woonruimte schaarser wordt en dus duurder en kleiner. Hoe zorgen we ervoor dat ons stulpje groter en ruimer oogt zonder alle functionaliteiten weg te nemen? Deze tips helpen je op weg:


Concrete by Matt Woods

1. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Voornamelijk grote spiegels zorgen voor een ruimtelijke uitstraling. Dit komt omdat ze de letterlijke ruimte reflecteren en daarmee optisch verdubbelen. Plaats hem op een plek in de kamer waar er veel licht invalt zodat de ruimte meer licht geniet. Je kan ook met kleinere spiegels spelen om deze lichtinval te verwezenlijken.

2. Lichte kleuren

Door lichte kleuren te verwerken in de muren of in het algehele interieur creëer je een sereniteit en rust in de ruimte. Donkere kleuren kunnen gevoel van gezelligheid creëren, maar lichte kleuren zorgen voor ruimtelijkheid. Ga voor pastel kleuren of natuurlijke kleuren. Radicaler is het kiezen voor helemaal geen kleur toevoegen aan je woonruimte. Als je minimalistisch aangelegd bent, is dit een ideale optie om je ruimte groter en luchtiger te laten lijken.

 

3. Double function

In een kleine ruimte staat multifunctionaliteit van interieur voorop. Tegenwoordig zijn er genoeg meubelcombinaties beschikbaar die zowel kunnen dienen als opbergsysteem als een ander functioneel object. Denk hierbij aan een bank waarin je dekens, kussens en ander textiel in kwijt kan. Dit geldt evengoed voor bedden.


‘The Home’ Ferm Living by Aby Dare

4. Kijk omhoog

Creëer een optische illusie van ruimtelijkheid door middel van het aanbrengen van verf of behang aan het plafond. Haal buiten naar binnen door middel van natuurlijke kleuren en patronen die je doen denken aan het bos of het platteland, afhankelijk van je voorkeur.


Luxe Interiors + Design Magazine

5. Make a statement

Opvallende decoratie items trekken de aandacht en nemen daarmee de nadruk op de kleine ruimte weg. Art deco items met interessante composities en kleuren springen in het oog. Wil je voor iets rustigers gaan? Ga dan voor een abstract schilderwerk met rustige kleuren die de hoofdrol kan spelen in je ruimte.

 

6. Open up

Gordijnen zorgen voor een gesloten sfeer en hangen altijd in het zicht. De beste optie om hiermee ruimtelijkheid te genereren is om of je gordijnen weg te gooien of om te kiezen voor een optie die van het plafond tot de vloer reikt. Kies in het laatste geval ook weer voor lichte kleuren en kies voor een doorzichtige stof.

7. See through

Glazen interieur of decoratie bieden een optische illusie die gegenereerd wordt door het feit dat je letterlijk door het object heen kan kijken. Glazen tafels werken hierin goed als statement object (zie tip 5). Deze trekken de aandacht en dragen dus ook bij aan de ruimtelijkheid.

Fateshanddoesntstop.com

8. Low life

Des te lager je meubilair, des te hoger je ruimte oogt. Dit effect is simpel te verkrijgen door middel van het plaatsen van lage tafels en banken. In de slaapkamer kun je kiezen voor een loft bed of plaats een dik matras op de vloer voor een bohemian look.

 

9. Verticaal of horizontaal?

Of het nou een plank, een tafel of een groot schilderwerk is, probeer een rustige flow te creëren door goed in te spelen op de vorm van de kamer. Heb je een brede ruimte? Speel hierop in door middel van verticale lijnen in je objecten. Een smallere ruimte komt het best op zijn plek door het gebruik van horizontale lijnen. Probeer in beide gevallen rekening te houden met compositie. Wissel groot meubilair af met klein meubilair om balans te behouden.

 

10. Choose a side

In een kleine ruimte zou het overzichtelijker lijken om je meubilair aan de zijkanten neer te zetten. Echter creëer je juist sneller een claustrofobisch gevoel op deze manier omdat je jezelf ‘opsluit’ in een ruimte vol meubilair. Kies een kant als makkelijke doorgang die je als het ware ‘leeg’ laat. Op deze manier is het makkelijker jezelf door de ruimte te bewegen en creëer je optisch meer ruimte.


Danielle, Elle Interieur

11. Luchtig, luchtiger, luchtigst

Eerder bij de gordijnen kwam al naar voren dat het fijn is om een luchtige stof te gebruiken. Dit omdat zware materialen hun eigenschappen letterlijk aan een ruimte meegeven. De sfeer in een ruimte wordt dus zwaarder, terwijl je in een kleine ruimte juist een luchtige sfeer wilt. Dit geldt niet alleen voor de gordijnen maar ook voor het meubilair en decoratie. Linnen is een fijn, duurzaam materiaal die in verschillende lichte kleuren verkrijgbaar is.


@sonya_sedova

12. Op pootjes

Naast de materialen en hoogte van je meubilair, is het verdere uiterlijk van je meubilair ook belangrijk in het creëren van een ruimtelijk gevoel. Meubilair dat bestaat uit een blok materiaal kan voor geslotenheid zorgen. Objecten zoals banken of kasten op pootjes geven de ruimte in detail meer overzicht.

 

13. Kortweg: hou het simpel

Minimalisme is je beste vriend in het creëren van een ruimtelijke, luchtige kamer. Belangrijke factoren hierbinnen zijn simpele kleurpaletten maar ook het bijhouden van je inventaris. Hoeveel dingen bezit ik die eigenlijk niet nodig heb en alleen maar ruimte innemen? Het opgeruimd houden van een ruimte is niet alleen goed voor het onderhouden van de materiële toestand, maar ook voor je eigen mentale rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *