Slaapkamer

Welke muur van je slaapkamer kun je het beste een kleurtje geven?

Of je nu net een nieuw huis hebt gekocht of je oude huis wilt (laten) opfrissen door de muren een nieuwe kleur te geven, je moet altijd eerst even goed nadenken wat het effect is van zo’n gekleurde muur. Zeker als je van plan bent om in je slaapkamer een van de meestal witte muren te voorzien van een vrij donkere kleur. Welke muur van je slaapkamer kun je het beste verven en wat kun je in zo’n geval beter niet doen?

Het effect van een gekleurde muur in je slaapkamer

Het is belangrijk om te weten wat kleur met een ruimte doet. Een gekleurde muur in je slaapkamer geeft een nieuwe vorm aan je slaapkamer en het verandert tevens de dynamiek van de ruimte. Wat je sowieso beter niet kunt doen, is twee muren aan beide zijden van je slaapkamer een kleur geven. Als je dat wel doet, krijg je een soort tunneleffect: je slaapkamer gaat er lang en smal uitzien. Tenzij je dit heel graag wilt, is het beter om je te beperken tot het verven van slechts een muur in je slaapkamer. De vraag is welke muur zich daar het beste voor leent.

Lichte decoraties combineren goed met een donkere muur

Door een muur een kleur te geven, valt die muur extra op. Die muur trekt gelijk de aandacht. Bij een vrij donkere kleur betekent dit dat je het idee kan krijgen dat de gekleurde muur op je af komt. Dat geeft een knus effect, wat waarschijnlijk de bedoeling in de slaapkamer is, maar het kan ook zijn dat je vindt dat je slaapkamer er kleiner door gaat lijken.

Dat geldt ook voor het verven van je plafond. Het effect is knus, maar bij een laag plafond kan dit effect ook als drukkend worden ervaren. Als je bang bent dat een (te) donkere kleur op een muur je slaapkamer te klein maakt, kun je dit effect deels opvangen door daarnaast juist zeer lichte decoraties in je slaapkamer te gebruiken of een licht dekbed op je bed te leggen.

Pas op voor onderbrekingen in de gekleurde muur

De vraag welke muur in je slaapkamer je het beste kunt verven, is dus afhankelijk van je eigen smaak, maar zeker ook van het doel wat je wilt bereiken met het verven van die muur. Elke gekleurde wand heeft immers een ander effect op de ruimte.

Kies bij voorkeur altijd voor een muur zonder stopcontacten, deuren of ramen, want deze onderbrekingen zullen in een gekleurde muur juist geaccentueerd worden. Eventueel kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een deur in dezelfde kleur als de muur te verven. Dan valt hij weer minder op.

Welke muur in je slaapkamer kun je het beste een kleur geven?

De meest verstandige keuze in de slaapkamer is het verven van de muur achter je bed, de achterwand. Je kunt hierin diverse variaties aanbrengen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de muur slechts voor de (onderste) helft te verven, zodat er een lambriseringseffect ontstaat. Twee verschillende kleuren die halverwege de muur in elkaar overgaan, kunnen ook een prachtig effect geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *